VARMRÄTTER


Gratinerad fläskfilé

 

 

 

Portioner: 4


1 stor fläskfilé, ca 500 g
matfett till stekning
100 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 msk riven parmesanost
½ tsk dragon
4 medelstora potatisar
1 stor palsternacka
3 tomater
salt och svartpeppar
2 msk vitt vin
2 dl grädde
1 dl västerbottensost
1 tsk dijonsenap
1 dl creme fraiche

 Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form.
 Skiva champinjoner i tunna skivor och fördela dem på botten av formen. Pressa vitlök över svampen och fördela parmesanost och dragon över.
 Skala potatis och palsternacka.
 Skiva tomater, potatis och palsternacka i tunna skivor.
 Varva tomatskivor, potatis och palsternacka i formen och krydda med salt och peppar.
 Häll på vitt vin och grädde. Ställ in i ugnen ca 40 minuter.
 Putsa under tiden filén från senor och hinnor och bryn i en stekpanna tills köttet får fin färg. Krydda med salt och peppar och efterstek i ugnen ca 12-15 minuter. Ta ut filén och låt vila i folie ca 15 minuter.
 Blanda creme fraiche med riven västerbottensost och senap.
 Skiva filén i ca 2 cm tjocka skivor. Ta ut gratängen och placera skivorna överst. Bre ut blandningen över köttet och gratinera i ytterligare 15 minuter.

2004-08-15

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept