VARMRÄTTER


Fläskfilé med vitlökssås

 

 

 

Portioner: 4


1 fläskfilé, ca 600 g
1 hel vitlök i klyftor
smör till stekning
2 msk finhackad gul lök
3 dl vispgrädde
1 msk röd vinäger
2½ dl hönsbuljong
25 g smör

Potatisnystan:
4 medelstora potatisar
1 palsternacka, ca 250 g
2 tsk salt
malen vitpeppar från kvarn

Servering:
1 liter färsk spenat




Putsa filén från fett och hinnor.
Skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt.
Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlöken tills den börjar skifta färg. Den får inte bli för hårt brynt. Lägg i den gula löken mot slutet och låt den puttra med.
Häll på grädde, vinäger och buljong. Låt alltsammans koka tills hälften av vätskan återstår. Mixa såsen slät och sila genom finmaskig sil. Vispa ner smöret och håll såsen varm.
Krydda fläskfilén runt om med salt och malen vitpeppar. Hetta upp en klicka smör i en stekpanna och bryn filén på hög värme runt om.
Efterstek i ugnen, 200 grader, i 15-20 minuter.
Skala potatisen och palsternackan och skär i mycket tunna strimlor eller riv på det grova på ett rivjärn.
Blanda strimlorna i en bunke tillsammans med salt och malen vitpeppar. Blanda kraftigt med gaffel någon minut. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ner potatisblandningen och stek gyllenbrunt på bägge sidor.
Ta ut filén ur ugnen och skär den i tunna skivor. Servera med smörstekt färsk spenat, såsen och potatisen samt en enkel sallad.

2004-11-28

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept