VARMRÄTTER


Helstekt fläskkarré med savoykål, blomkål och saltkokt potatis

 

 

4 personer

1-1,5 kg hel fläskkarré utan ben

Kryddmarinaden:
1/2 dl plockad färsk rosmarin
1/2 dl plockad färsk timjan
1 dl färsk plockad persilja
5 ansjovisfiléer
rivet skal från 1/2 citron
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja

Skyn:
ca 5 dl vatten
1 grovhackad lök
6 ansjovisfiléer + lite spad

Grönsakerna:
1/2 kg potatis med skal
1 dl grovsalt
1/2 savoykålshuvud
1 blomkålshuvud
3 schalottenlökar
2 dl bladpersilja
Sätt ugnen på 175 grader.

 Blanda alla ingredienser till marinaden i en mortel. Krossa det så att det blir en grov pasta. Salta och peppra köttet ordentligt och bryn sedan karrén. Ta upp köttet och massera in örtpastan.
 Häll vattnet i en långpanna tillsammans med den grovhackade löken, ansjovisfiléerna och lite ansjovisspad. Lägg ett galler på långpannan.
 Lägg fläskkarrén på gallret och stek den i ugnen tills innertemperaturen är 80-85 grader. Skyn från köttet silas och slås över fläskkarrén vid servering.

Grönsakerna:
 Koka potatisen med saltet. Skär savoykålen i strimlor, plocka buketter från blomkålen och skiva schalottenlöken tunt. Bryn kålen i lite smör och olja, tills kålen är mjuk - ca 10 minuter. Blanda till sist ner potatisen, schalottenlöken och persiljan, servera till karrén.

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept