VARMRÄTTER



Grytstek med mexikanska kryddor

 

 

Portioner: 4
 
Ingredienser
1 kg skinkstek
1 stor gul lök
1/2 dl olivolja
1 tsk hel anis
2 tsk hel spiskummin
1 stor kanelstång
3 klyftor vitlök
2 torra chipotlar + 1 tsk salt (eller 1/2 msk Santa Maria röksalt och valfri mängd chili)
1/2 msk konc. kalvfond
1 burk körsbärstomater, helst Mutti
1 tsk mald anchochili eller paprikapulver
1 tsk mexikansk oregano eller 1/2 tsk vanlig oregano
(ev. 3 dl kokta svarta eller röda bönor)

Till servering:
Majschips
Potatisklyftor
Sallader
 
Gör så här
Laga grytsteken dagen före den ska serveras. Värm köttet i skivor i såsen. Rätten är också perfekt till söndagsbrunch. Om du serverar med hårdstekta ägg räcker köttet långt. Den här grytsteken går också utmärkt att laga på 11/2 kg färsk fläsklägg. Skår då noga bort all svål och så mycket fett du kan. Tillagningstiden ökas då med 45 minuter. Tillsätt mer av alla kryddor på slutet om det behövs. Om du använder röksalt skär du givetvis ner på saltmängden.

1. Sätt ugnen på 125°C. Se till att köttet har rumstemperatur. Skala och skiva löken. Stek den sakta i olivoljan i botten på en tjock emaljerad kastrull. Tillsätt anis, spiskummin och kanel när löken börjar få färg och stek vidare tills löken är helt mjuk och gyllene.
2. Skiva vitlöken och lägg ner den tillsammans med chipotle. Tillsätt fond och tomater. Koka upp. Lägg ner köttet och vänd runt.
3. Sätt på locket på grytan. Stek i ugn ca 2 timmar, tills köttet mjuknat. Vänd mer ancho och smula ner oregano. Låt köttet stå på eftervärme 1/2 timme.
4. Skiva upp och servera med såsen. Eller låt svalna, kyl över natten. Skiva i centimetertjocka skivor och värm försiktigt i såsen. Blanda ev. ner bönor i såsen innan du värmer den.

 

29 november 2009

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept