VARMRÄTTER

"Tala en vän tillrätta i hemlighet men beröm honom inför andra."

Leonardo da Vinci


9 januari 2000

Kokt oxfilé i snöre

4 pers.

4 bitar oxfilé putsade (helst ur mittbiten)
1 liter god köttbuljong
2-3 morätter, ansade och delade
2-3 palsternackor, skurna i bitar
1 gul lök, delad i klyftor
1 purjolök, skuren i bitar
1 bit rotselleri, skuren i stavar
haricots verts
persilja, delad i små buketter eller grovt hackad
 Bind ett bomullssnöre runt varje filébit och lämna en lång snörände, så att du kan lyfta köttet från buljongpannan. Gör i ordning grönsakerna. Värm buljongen i en kastrull eller fonduegryta som rymmer både grönsaker och kött. Börja med att koka grönsakerna. Lägg i de grönsaker som behöver längst koktid först - morötter, palsternackor, rotselleri och lök. Avsluta med purjolök och persilja. När alla grönsakerna börjar bli klara, sänk ner filébitarna i buljongen. Ta gärna in grytan på bordet, ställ på en låga, och låt varje gäst sköta kokningen av sin köttbit. Den är klar efter 5-8 minuter.
 Servera med någon god senap (helst Dijonsenap), riven pepparrot, små saltgurkor, kokt potatis samt lite av buljongen.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

Recept från

salt