VARMRÄTTER

"Kärlekens turer är som att köra bil. Kvinnor föredrar omvägarna, män den kortaste vägen"

 


25 november 2000

Helstekt entrecôte med chilipolenta

 

 

8 pers.

 

1 1/2 kg entrecôte
4 vitlöksklyftor 3-4 st
1 msk rosépepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 tsk salt 1-2 tsk
3 dl köttbuljong (fond + vatten)
1 dl vitt vin
3 msk maizenaredning för mörka såser.

 Putsa ev köttet. Skala och lägg vitlöksklyftorna i en mortel. Tillsätt pepparkorn, timjan och rosmarin. Stöt till en smet. Bred smeten på och runt om köttet. Stick i en köttermometer i köttet, se till att spetsen kommer på det tjockaste stället. Lägg köttet i en ugnssäker form.
 Stek köttet i 125°C tills termometern visar 62°C för rosa kött eller 65°C för lite mer genomstekt kött. Strö saltet på köttet och linda in i aluminiumfolie. Låt stå ca 15 min innan det skärs i ca 1 cm tjocka skivor.
 Vispa ur formen med buljongen och häll i en kastrull. Tillsätt vinet och låt koka upp. Smaka ev av med salt och peppar.
 Vispa i maizenaredningen och låt koka ca 1 min.
 Servera såsen till köttet. Chilipolenta och sallad kompletterar.

 

Chilipolenta

 

2 vitlöksklyftor
1 grön chili
1 röd chili
1 msk olja
1 liter grönsaksbuljong (fond eller tärning + vatten)
2 dl polenta majsgryn
1 dl persilja hackad
2 msk smör eller margarin

 Skala och finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i oljan i en kastrull. Tillsätt buljongen och låta koka upp.
 Vispa i polentan och låt koka under ständig vispning 6-7 min tills polentan blivit som en tjock gröt. Blanda i persiljan. Häll gröten i en vattensköljd form. Ställ kallt att stelna.
 Skär polentan i bitar. Stek bitarna i matfettet i en stekpanna ca 2 min/sida.

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

 

 

Recept från

Kokbok