VARMRÄTTER


Japansk biff med svenska rötter

 

4 pers.

500 g innanlår eller rostbiff
1 msk olja

Till sås:
1 dl japansk soja
2 msk sirap
1 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 tsk sesamolja
2 tsk riven färsk ingefära eller 1 tsk torkad mald
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm sambal oelek eller 2 - 3 droppar tabasco

Till redning:
1 dl vatten + 1 ½ msk maizena

Till servering:
2 stora morötter
2 röda lökar
1 litet blomkålshuvud
1 liten purjolök
1 msk olja
1 dl vatten + ½ tsk salt
4 portioner ris

 

 Skär köttet i pennsmala strimlor. Blanda samtliga ingredienser till såsen. Skala morötter och lök och skär i stavar. Dela blomkålshuvudet i små buketter. Skär väl sköljd purjolök på snedden i knappt cm-breda strimlor.
 Sätt på riset. Låt morötter och lök svettas i oljan i en kastrull under omrörning i någon minut. Sätt till blomkål och purjolök samt vatten och salt. Sänk värmen och låt grönsakerna ånga under lock tills de blir nästan mjuka.
 Hetta upp oljan till köttet i en stor stekpanna och fräs köttet, det behöver inte bli brunt. Häll över såsen, sänk värmen och låt köttet sjuda i ett par minuter. Rör ihop vatten och maizena och häll över köttet under omrörning. Koka upp och smaka av.
 Fördela de ångade grönsakerna på tallrikar och toppa med kött och sås.

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept