VARMRÄTTER


Gräddstuvad renskav med pepparrot

 

Portioner: 4


2 pkt djupfryst renskav à 240 g
2 finhackade gula lökar
3 msk smör
1 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
1 smulad buljongtärning
3 dl vispgrädde eller crème fraiche
2 msk riven pepparrot
1 tsk kinesisk soja
finhackad persilja


 Smält smöret i en stor stekpanna och lägg i det otinade köttet. Dela köttet med en gaffel efterhand som det tinar så set blir jämnt brynt. Värmen får inte vara för stark. Salta och peppra. Häll över köttet i en gryta.
 Låt löken fräsa i samma fett som köttet tills den blir mjuk och guldfärgad. Blanda kött och lök i grytan. Tillsätt buljongtärning och späd med grädden. Låt småkoka på svag värme ca 15 minuter. Späd med buljong, vatten eller grädde om såsen blir för tjock.
 Tillsätt soja och pepparrot när rätten är färdig. Smaka av.
 Strö över hackad persilja och servera med kokt eller råstekt potatis och saltgurka eller ättiksgurka.

Variationer:
 Älgskav kan tillagas på samma sätt. Om man har älgkött i frysen är det enkelt att själv göra "skav". Låt köttet ligga framme någon timme så att det blir tempererat. Det skall fortfarande vara ganska hårt. Skär köttet med vass kniv eller i skärmaskin i hyveltunna skivor.

2003-02-09

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept