VARMRÄTTER


Tjälknöl med örtsmak

 

6-8 pers.

1,2-1,5 kg fryst och benfritt älgkött eller nötkött t ex fransyska, rostbiff eller innanlår

Örtlag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk krossade svartpepparkorn
1 rejäl bunt färska örtkryddor t ex basilika, timjan, rosmarin
1 knippa persilja

Auberginepuré:
3 små auberginer
3 krm salt
2-3 msk pressad citronsaft
1 klyfta vitlök

Ugn: 75-100°

 

 Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 3-4 timmar. Stick sedan in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek köttet i 10-12 timmar. När termometern visar 60° är köttet rött inuti, 70° är köttet rosa och 75° genomstekt.
 Skala och klyfta löken, pressa vitlöken, krossa pepparkornen och grovhacka örtkryddorna. Koka upp vattnet och lägg i salt, löksorterna och örtkryddorna. Låt lagen kallna.
 Lägg den något avsvalnade steken i dubbla plastpåsar. Häll den kalla örtlagen över och tillslut påsen. Låt steken kallna i lagen. Det tar ca 5 timmar.
 Förväll auberginerna någon minut i lättsaltat vatten. Dela dem på längden och gröp ur dem. Lägg dem i mixer eller matberedare. Tillsätt pressade vitlök och citronsaft. Kör till en puré. Smaka av med salt. Lägg en gurkskiva ovanpå en tomatskiva. Klicka på auberginepuré och garnera med citronmeliss.
 Bjud potatisgratäng eller potatissallad och auberginepuré till tjälknölen.

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept