VARMRÄTTER


Flamberad gorgonzolafylld oxfilé

 

 

 

Portioner: 4


4 skivor nötfilé à 150 g
6 msk krämig grongonzolaost
2 msk smör
salt
2 krm svartpeppar
2 msk finhackad schalottenlök
½ dl konjak
1½ dl rödvin
1 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Tillbehör:
potatiskroketter eller bakad potatis, smörstekt skivad squash


Skär en liten ficka på sidan av varje köttbit och lägg ca 1 msk gorgonzola i varje. Fäst ihop med tandpetare.
Bryn smöret i en stekpanna och stek köttskivorna 4-6 minuter på varje sida beroende på hur genomstekta man vill ha dem. Salta och peppra. Tillsätt löken strax innan biffarna är färdiga och låt den fräsa med ett ögonblick utan att den tar färg.
Stäng av köksfläkten och drag pannan åt sidan. Häll över konjaken och tänd på. Låt lågorna slockna och tag upp köttet. Håll det varmt under folie.
Sätt stekpannan på högsta värmen. Häll i rödvin och soja och koka ihop tills en tredjedel återstår.
Tillsätt grädden och resten av gorgonzolan. Låt koka ihop under omrörning till en lagom tjock sås. Smaka av med salt, peppar och mera soja om det behövs. Sila såsen och vispa ner 1 msk smör.
Lägg upp köttet på varma tallrikar och häll över såsen. Servera med lätt smörstekta halva squashskivor överströdda med hackad persilja och potatiskroketter eller bakad potatis.

2005-01-05

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept