VARMRÄTTER


Kalops, skånsk

 

4 pers.

ca 1 kg oxkött, t ex fransyska eller högrev
3 gula lökar
2 morötter
1-2 msk smör lite vetemjöl vatten
1 köttbuljongtärning
8 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
1 lagerblad salt

 

1. Skär köttet i stora tärningar. Skala och skär lök och morötter i bitar.
2. Bryn köttet väl runt om i omgångar i en stekgryta av gjutjärn. Ta upp köttet och bryn också grönsakerna.
3. Lägg tillbaka köttet och pudra över lite vetemjöl under omrörning.
4. Fyll på med vatten så det nätt och jämnt täcker. Tillsätt buljongtärning, pepparkorn, lagerblad och salt.
5. Koka upp och sjud sedan försiktigt under lock i 1 1/2-2 timmar. Smaka av med salt och peppar från kvarnen.
6. Låt grytan kallna, helst i vattenbad så det går snabbt, och låt den sedan stå och dra i kylen i 2-4 dygn för att uppnå den optimala smaken.
7. Värm grytan varsamt före servering. Plocka upp köttbitarna. Sönderkokta bitar kan läggas tillbaka i såsen. Låt såsen koka ytterligare några minuter och sila den sedan.
8. Lägg tillbaka köttet i såsen. Om man vill kan man tillsätta två morötter, som man skalat, skivat grovt och kokat i lite utspädd apelsinjuice, samt grovt skuren lök, som hastigt fått steka i smör.
9. Lägg upp rätten på tallrikar med ett gott potatismos i mitten och inkokta rödbetor på sidan om.

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept