VARMRÄTTER


Asiatisk oxfilé





Portioner: 8

1 bit oxfilé
smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl mango chutney
1 msk finriven färsk ingefära

Sås:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 msk finriven färsk ingefära
1/2 dl japansk soja
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc. kalvfond (på flaska)
2 msk honung
1/2 tsk sambal oelek
2 tsk maizena

Skär köttet i 8 skivor. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Smaka om styrkan är tillräcklig.

Vid serveringen:
Sätt ugnen på 225°C. Värm mango chutney och ingefära i en liten kastrull.
Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen.
Servera med grönsakerna och t. ex. kokt jasminris.


2005-07-17

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept