VARMRÄTTER



Köttgryta

Portioner: 4

600 g nötkött av högrev, fransyska eller ytterlår
140 g bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk mjöl
1 msk tomatpuré
½ tsk timjan
1 litet lagerblad
2 dl rödvin
2½ dl köttbuljong
11 smålökar
1 dl buljong eller rött vin
300 g färska champinjoner
2½ morot
2 tsk sambal oelek
smör eller margarin till stekning

1. Skär köttet i tärningar. Klipp baconet i smala strimlor. Skala löken, halvera och skiva den. Skala och finhacka vitlöken.
2. Fräs lök och vitlök i matfett i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn därefter bacon och kött i omgångar och lägg över i grytan efter hand.
3. Strö över salt och peppar samt mjöl och rör om. Hetta upp så att mjölet blir lite brynt. Tillsätt tomatpurén och resten av kryddorna.
4. Häll på rödvin och buljong och sjud upp alltsammans under omrörning. Lägg på lock och låt grytan småputtra ca 45 minuter. Rör om då och då.
5. Skala smålökarna och bryn dem så jämnt som möjligt i matfett i en stekpanna. Häll på ca 1 dl buljong eller rödvin och låt lökarna sjuda tills de är genommjuka.
6. Ansa svampen och skär stora champinjoner i två eller fyra bitar. Fräs dem i smör och ställ åt sidan så länge.
7. Skala morötterna och skär dem i slantar. Lägg morötterna i grytan och sjud ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört.
8. Lägg i smålökar och champinjoner och ge alltsammans ett nytt uppkok. Fiska upp lagerbladet och smaka av med sambal olek.
Servera med kokt potatis eller ris.




2005-10-03

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept