VARMRÄTTER



Entrecôte med citron- och rosmarinsky

 

 

Portioner: 4
 
Ingredienser
4 skivor entrecôte
2 tomater
2 krm strösocker
salt & peppar
olivolja

Citron- och rosmarinsky:
2 skivor bacon
1 gul lök
2 msk brun farin
2 dl rödvin
3 dl buljong av konc kalvfond + vatten
3 msk balsamvinäger
ev. maizena
1-2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk rivet citronskal
1 kvist rosmarin

Chèvrecreme:
100 g chèvre (getost)
2 msk crème fraiche

Vitlöksrostad potatis:
600 g potatis
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 100°C.
2. Halvera tomaterna och krydda dem med socker, salt och peppar. Ställ tomaterna i en smord ugnsform. Baka dem i ugnen i ca 1 timme.
3. Strimla baconet tunt och fräs det med finhackad lök och farin. Häll i rödvinet och låt koka ihop tills 1/2 av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger. Låt koka ihop tills 3/4 av vätskan återstår. Red ev. skyn med lite maizena utrört i kallt vatten. Sila av skyn. Tillsätt citronjuice och skal samt rosmarin. Låt sjuda några
minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Smula osten och blanda med crème fraiche. Vispa slätt.
5. Höj ugnstemperaturen till 175°C.
6. Skär potatisen i klyftor. Mixa vitlöksklyftorna med olivolja och blanda med potatisen. Lägg ut potatisklyftorna på en ugnsplåt och baka dem i 30-40 minuter i ugnen. Kontrollera att de är mjuka med en provsticka. Salta före servering.
7. Stek köttet 2-3 minuter/sida.
Servera med varm sky, tomater, ostkräm och potatis.
 




torsdag, 01 mars 2007

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept