VARMRÄTTER

"Genom att troget arbeta åtta timmar om dagen, kanske du slutligen får bli chef och arbeta tolv timmar om dagen."

 


9 december 2000

Lax- och spenatpaj

4 pers.

 

1 sats matig pajdeg

200 g kallrökt lax
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 paket bladspenat (200 g)
3 dl mjölk
3 ägg
2 tsk riven pepparrot
2 dl riven ost

Ugn: 200 grader

 Kavla ut och förgrädda pajskalet enlig anvisningarna i grundreceptet för matig pajdeg. Förbered under tiden fyllningen.
 Skär laxen i tärningar. Skala och hacka löken fint. Låt löken bli glansig i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt spenaten och låt den tina på svag värme.
 Bred ut spenatröran i botten av pajskalet och lägg på laxen skuren i tärningar.
Rör samman ägg, mjölk och den rivna pepparroten. Häll blandningen i pajskalet. Toppa med osten. Gratinera ytterligare c:a 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat.

 

Matig pajdeg

 

3 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g kallt smör eller margarin skuret i tärningar
3 msk iskallt vatten (lägg några isbitar i ett glas vatten)
1 msk citronsaft

Ugn: 200 grader

 Blanda mjöl, salt och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt det iskalla vattnet och citronsaften, kör tills degen bildar en boll. Platta ut degen till en kaka och låt den vila kallt minst en ½ timme i kylskåpet.
 Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rundel, c:a 3 mm tjock. Lägg pajdegen i formen.
 Klä pajskalets kant med en folieremsa så glider inte degen ner. Picka bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 12-15 minuter.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

Recept från

Spix