VARMRÄTTER


Svamppaj

 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
1 dl kesella
2 krm salt
1-2 msk kallt vatten

Svampfyllning:
Ca 1 l trattkantareller
2 msk smör eller margarin
2 dl (ca 50 g) strimlad purjolök
2 msk finhackad gul lök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Maizena
2 dl crème fraîche eller vispgrädde
1 tsk soja

Gratinering:
1 dl riven ost

 

 Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i en matberedare. Tillsätt kesella, salt och lite vatten i taget. Arbeta ihop till en slät och smidig deg. Tryck ut degen direkt i portionsformar eller kavla ut den och klä en stor form. Nagga degen och låt den vila kallt en stund.
 Förgrädda pajskalen i 225 graders ugnsvärme, 10-12 minuter.
 Häll av spadet från svampen och hacka den. Fräs svampen tillsammans med purjo och gul lök några minuter. Salta och peppra.
 Pudra över Maizena och rör om ordentligt. Blanda ner crème fraîche eller grädde och låt stuvningen koka någon minut under omrörning tills den är lagom krämig. Smaka av med soja och mer kryddor om så önskas.
 Fördela svampstuvningen i portionsformarna eller i en stor form. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader 12-15 minuter tills ytan fått färg.

 

Uppdaterad den:2002-10-01


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

 

"Nutidens starkaste makthavare är den upplysta konsumenten på en fri marknad."

 

Marit Paulsen