PAJ



Laxpaj med purjolök

 

 

6 pers
 
Ingredienser

Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 purjolökar
1 msk smör
300 g kallrökt lax
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
100 g ädelost
salt och peppar

 

Gör så här
Hacka samman smöret, mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter.
Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör under omrörning. Salta och peppra. Strimla laxköttet.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Blanda purjolöken och laxstrimlorna, bre ut det i pajskalet. Vispa samman äggen och grädden. Smula i osten och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet.
Grädda pajen i 30-35 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg. Servera laxpajen varm eller ljummen.

 

04 november 2007

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept