VARMRÄTTER


Broccolipaj

 

Portioner: 4


Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
200 g färsk eller fryst broccoli
2 små paprikor, grön och röd
2 ägg
2 dl mjölk eller grädde
4 dl riven lagrad ost
salt
nymalen svartpeppar


 Gör pajdegen för hand eller i matberedare. Hacka samman mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt iskallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila kallt i ca 1 timme.
 Sätt ugnen på 200. Kavla ut degen och kläd en pajform med lös botten, ca 23 cm i diameter, med degen . Nagga botten med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp minst 15 minuter. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter.
 Koka broccolin, spola den i kallt vatten och skär den i stora bitar. Kärna ur paprikorna och skär dem i tunna ringar.
 Vispa ihop ägg, mjölk och 3 dl av den rivna osten. Smaksätt med salt och svartpeppar.
 Strö resten av osten i pajdegsskalet. Lägg i broccolistjälkarna och häll över äggsmeten. Arrangera broccolibuketterna runt kanten och lägg röda och gröna paprikaringar i ett vackert mönster mitt i. Grädda pajen i 30-40 minuter tills fyllningen stannat och pajen fått färg.
 Pajen kan göras i god tid och värmas före servering.

Variation:
 Servera pajen som huvudrätt tillsammans med skivad rökt skinka och en sallad.

 

Uppdaterad den:2003-03-23


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept