PAJ


Sparrispaj med räkor

 

 

 

 

4 portioner


Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

eller

4-5 blad filodeg

Fyllning:
500 g färsk sparris
200 g oskalade räkor
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 krm vitpeppar


 Hacka ihop matfett och vetemjöl till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten. Låt maskinen gå tills du har en degboll. Låt vila svalt i 15 minuter.
 Kavla eller tryck ut pajdegen i en smord pajform med diametern c:a 24 cm. Förgrädda pajskalet i ugnen c:a 10 minuter.
 Använder du färsk grön sparris så bryt av nederdelen på dem, den kan vara bitter. Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter, hur länge beror på hur tjock den är.
 Prova genom att sticka en kniv genom sparrisen, det ska då finnas ett visst motstånd kvar. Ta upp med hålslev.
 Skala räkorna.
 Vispa samman ägg, mjölk, grädde, ost och kryddor. Fördela sparris och skalade räkor i pajskalet.
 Häll över äggstanningen. Grädda ytterligare 35-40 minuter.

Ugn: 200 grader

 

2004-03-31


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept