PAJ



Ost- och köttfärspaj

4 port

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g margarin
3 krm salt
1 dl riven västerbottens- el prästost
2-3 msk vatten

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
1 klick margarin
2 dl hackad gul lök
500 g nötfärs
1 burk, 200 g, champinjoner i bitar
3 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk currypulver
1½ tsk chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl chilisås
1 msk tomatpuré
100 g tärnad rökt skinka
1 dl vatten
1½ dl riven västerbottensost

Servering:
½ dl gröna oliver
5 cm finstrimlad purjolök
Ugn: 200 grader


Hacka ihop pajdegen. Kavla eller tryck ut den i en ca 25 cm pajform. Låt vila 30 min. Nagga botten med en gaffel. Pensla kanter och botten med ett uppvispat ägg. Grädda 12-15 minuter.
Fräs löken i fettet och låt den bli gyllene.
Smula i färsen, ev med lite extra fett. Tillsätt champinjonerna med spad. Krydda med salt, peppar, curry, chilipulver och vitlök.
Sänk värmen. Rör i chilisås, tomatpuré, skinka och späd med vattnet. Låt allt puttra ihop ca 5 min och sedan svalna något.
Bred ut färsröran i det förgräddade pajskalet. Strö på osten och grädda vidare 10-12 minuter.
Strö delade oliver och finstrimlad purjolök över den färdiga pajen.


söndag 4 dec 05

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept