SOPPA

 

Samuels soppa med kikärtor, majs och kanske rökt korv

 

 

Portioner: 4
 
Ingredienser
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 tsk anis
2 msk olivolja
1/2 dl tomatpuré
1/2 tsk kakao
2 krm kanel
1 tsk mald spiskummin
8 dl god buljong
2 dl oekat fruktigt rödvin
1 tsk paprikapulver
1 burk kikärter
1 1/2 dl fryst eller burkad majs
1 nypa oregano
1 tsk farinsocker
några droppar vinäger
mycket tabasco eller annan het chilisås
finhackad persilja
 
Gör så här
Skala och skiva lök och vitlök. Rosta anisen i botten på en stor tjockbottnad kastrull tills den börjar dofta. Tillsätt olja, lök och vitlök. Fräs tills löken är riktigt mjuk och börjar få färg.
Vänd ner tomatpurén och stek ytterligare ett par minuter under omrörning tills tomatpurén skiftar i färg.
Vänd ner kakao, spiskummin och fräs ytterligare en halv minut.
Slå på buljongen och rödvinet, blanda ner paprikapulvret och låt sjuda mycket sakta utan lock ca 15 minuter.
Låt kikärterna rinna av och skölj dem i kallt vatten. Blanda ner kikärter och majs i grytan. Smula ner oreganon. Smaka av med farin, tabasco och vinäger. Låt puttra i ytterligare 10 minuter under lock. Strö över persilja och servera.

19 februari 2009

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept