SOPPA

 

Vitlöks- och Mandelsoppa

 

4 portioner

2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form med 1 msk av oliv­ oljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och hacka löken. Fräs den försiktigt i 1 msk olja och smör över låg värme i ca 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.
Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svalna.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i en stekpanna.
Koka upp buljongen i en kastrull.
Pressa försiktigt vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i matberedare. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa. Häll sedan blandningen i kastrullen med buljongen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med exempelvis ärtskott vid serveringen.

17 oktober 2008

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept