Varmrätter

VARMRÄTTER


4 okt 1997

Filégryta med stark korv

4 pers.

1. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Skala och klyfta löken. Skär korven i bitar.
2. Bryn köttet i matfett i en stekpanna och lägg dem efterhand i en gryta. Fräs löken och lägg över den i grytan.
3. Tillsätt korv, salt, chilipeppar, buljongtärning, krossade tomater och kikärtor.
4. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner i grytan. Låt grytan koka ca 5 min. Servera med oliver och bröd eller kokt potatis.


25 oktober 1997

Godaste revbenspjällen

4 pers.
Marinad:

  Dela spjällen i portionsbitar. Blanda till marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt köttet ligga i kylen minst 2 timmar. Tag upp och grilla bitarna ca 15 minuter. Vänd dem då och då. Salta.
   Servera med potatissallad och grönsaker.

Som förrätt åt vi Clam chowder (Amerikansk musselsoppa)


1 nov 1997

Gul kyckling med grönt

4 pers.

Till marinad:

Till rotsaker:

Till yoghurtsås:

 Blanda allt till marinaden i en plastpåse och lägg ner kycklingfiléerna. Förslut och lägg i kylen i minst 2 timmar men gärna till påföljande dag. Vänd på påsen någon gång under den tiden.
 Blanda till såsen och ställ den svalt, smaka av efter en stund när smaken hunnit utvecklas. Ansa och skär rotsakerna i tunna stavar.
 Låt kycklingfiléerna rinna av, torka dem lätt, salta och peppra och bryn runt om i olja. Sänk värmen och efterstek under lock i 8-10 minuter. Kontrollera i tjockaste filén att den är genomstekt.
 Koka upp buljong och 1 msk smör till couscous. Dra kastrullen av plattan och häll under omrörning i couscousgryn lite i sänder i buljongen. Låt stå i 2 minuter. Lägg i resten av smöret och sätt tillbaka kastrullen på plattan, låt stå på svag värme i cirka 3 minuter.Rör ner persiljan.
 Fräs rotsakerna i oljan utan att de tar färg, de skall mjukna något men ändå ha kvar sin spänst. Smaksätt med salt och socker.
 Skiva eventuellt kycklingfiléerna och lägg upp direkt på tallrikar eller på serveringsfat. I det senare fallet kan ni bre ut couscous på fatet och därefter placera kyckling och rotsaksfräs ovanpå.
 Servera yoghurtssåsen separat.


2 november 1997

Grekisk salamipaj

4 pers. Fyllning:

  Blanda till pajdegen enligt förpackningen. Kavla ut och lägg i en pajform. Strimla paprika, skiva champinjoner och purjolök. Låt fräsa i magarin ett par min. Låt tomaterna rinna av och dela varje i fyra bitar. Strimla salamin. Lägg de frästa grönsakerna och tomatbitarna i pajformen. Strö över salami och fetaost. Vispa ihop äggstaningen och krydda. Häll den i pajformen. Grädda i 40 min i 225 grader

Som förrätt åt vi El Paso Tortillasoppa


29 nov. 1997

Char nee hoon

4 pers.

  Lägg nudlarna i varmt vatten 15 min. Sila av vattnet. Ställ åt sidan.
Hetta upp oljan. Lägg i fläskkött, vitlök och sambal oelek. Rör om. Lägg i grönsaker och böngroddar. Salta försiktigt. Tillsätt ostronsås och soja. Blanda i nudlarna och woka i ytterligare 5 min
  Klart


4 april 1998

Filégryta med ananas

4 pers.

1. Skär köttet i ca 1 cm stora tärningar
2. Blanda tomatpuré, soja, vatten, ananasspad och vinäger i en kastrull. Koka upp såsen.
3. Skala och hacka löken. Rör ner den i kastrullen.
4. Lägg ner köttet i den kokande såsen. Koka i 5 minuter.
5. Skär ananasen i bitar. Skala gurkan och dela den på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Tillsätt ananasbitarna och gurkan.
6. Ge grytan ett uppkok och smaka av med salt och peppar.
7. Servera med ris eller pasta.



18 april 1998.

Grönsaksfyllda köttrulader


4 pers.

Vid tillagning:

Sås:

 Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg ost och grönsakshack på köttskivorna. Krydda med pepparmix.
 Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Tillagning:
 Bryn ruladerna runt om i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta och späd med porter och buljong, tomatpuré och kryddor. Låt koka ca 20 min.
 Ta upp ruladerna och ta bort tandpetarna.

Sås:
 Red av skyn med mjölet utrört i grädden. Smaka av med soja, salt och peppar.

1 maj 1998

Fiskfilé med specialsås

4 pers. Sås:

 Salta fiskfiléerna och stryk på senap. Linda baconskivorna runt och fäst med tandpetare. Grilla eller stek 8-10 min.
 Servera med den goda fisksåsen.


2 maj 1998

Ayam Java

4 pers.

   Tärna kycklingen och gör en marinad av ingredienserna (utom grädden). Kycklingen skall vara täckt av marinaden och stå minst i 30 min. Stek sedan kycklingen med marinaden tills den är genomstekt. Slå sedan på grädden (2-3dl) och låt puttra en stund.
  Smaka av och servera med ris.

Som förrätt åt vi Vitlöksscampi med lime

30 maj 1998

Grillspett med scampi och torsk

4 pers.

Till pensling:

Gurksallad:

 Börja med gurksalladen. Skär gurkan i strimlor och låt gurkstrimlorna rinna av på hushållspapper. Blanda gurka, gräddfil och saffran. Smaksätt med salt, peppar och ev lite saft av citron.
 Skär torsken i kuber. Skala räkorna, trä upp dem och torskkuberna på spett. Droppa citronsaft över. Pensla med smör. Salta och krydda. Grilla spetten i grillpanna eller i ugn ca 3 minuter per sida.
 Servera grillspetten med gurksallad och ris.

31 maj 1998

Heta grytan

4 pers. Tillbehör:

 Tag fram en 3-liters bunke eller ta själva grytan du ska koka i och blanda alla marinadingredienser däri. Lägg sedan i köttstrimlorna och ställ undan alltsammans i kylskåpet över natten. (minst 4 tim.). Blanda sedan i vetemjölet och koka upp under omrörning, marinaden skall alltså inte hällas av utan blir nu till själva såsen. Låt alltsammans puttra under lock i 20 minuter.
 Serveras med ris och tillbehören i små skålar att ta ur vid bordet. Enkel och spännande gryta som går att göra iordning långt innan gästerna kommer, garanterad succé.

Som förrätt åt vi Grillad getost

14 juni 1998

Dragonmarinerade kotletter

4 pers. Marinad:

 Skär små snitt i kotlettkanten. Blanda samman senap, honung och dragon. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. lägg ner köttet i marinaden och marinera i minst en timma.
 Grilla ca 3 minuter på varje sida.
 Salta och servera med potatissallad.

Som som sås hade vi Barbequesås
19 juni 1998

Enbärsgravad lax med örtcrémesås

4 pers. Sås:

 Filéa fisken, låt skinnet sitta kvar och tag bort alla ben. Blanda socker, salt och peppar och gnid in filéerna. Lägg laxen i en form med krossade en bär under, mellan filéerna och över.
 Täck formen och låt den stå kallt i 2 dygn.
 Vänd fisken några gånger under tiden.

Sås:
 Blanda buljong, grädde, Noilly Prat, schalottenlök och morotstärningar i en traktörpanna. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll såsen varm. Fräs spenaten hastigt i smör, salta och peppra.
 Fördela spenaten på fyra tallrikar. Lägg på laxskivor och strö gräslök runt om.
 Häll såsen över gräslöken och garnera med mynta.

Som förrätt åt vi Nubbesallad
20 juni 1998

Fylld kycklingfilé

4 pers.

Murkel och Champinjonsås:

Potatis- och Grönsaksragu:

Ugn: 225 grader

1. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Skär löken i klyftor, paprika och squash i stora bitar och äpplet i klyftor.
2. Smält margarin i en långpanna och lägg i potatisen. Låt steka i ugn 15 min.
3. Skär en ficka i kycklingfiléerna och fyll med pepparrotsvisp. Linda en baconskiva runt varje filé och bryn runt om i margarin. Krydda med salt och peppar. Låt eftersteka ca 10 min.
Kontrollera att köttsaften är ofärgad.
4. Lägg i grönsakerna och äpplet bland potatisen. Ringla majsolja över, mosa sönder Örtgården i pannan, krydda och blanda väl. Stek ytterligare 10 min.
5 Tillaga såsen enligt förpackningen. Smaka av med äppelcidervinäger och grädde.
6. Skär gärna upp kycklingen i sneda skivor och servera på potatis- och grönsaksragu.


Viltgryta på kyckling

4 pers

1. Dela kycklingen i 8 bitar. Stek dem i smör i en stekpanna i ca 10 min på varje sida.
2. Blanda saft, vatten, crème fraiche, buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna.
3. Lägg i kycklingen och låt puttra under lock ca 10 min. Garnera ev med färsk timjan och vinbär. Servera med kokt potatis och smörfräst svamp med purjolök.


Olivkyckling, minnen från Italien

1. Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna eller låt kycklingdelarna steka ca 10 min på varje sida. Skala och hacka löken.
2. Fräs köken i smör i en traktörpanna.
3. Tillsätt vin, kycklingfond, rosmarin, oliver, lagerbland, soja och grädde.
4. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 10 min i såsen.
5. Servera med pasta.



Surfat in på denna sida? Jag har mer recept


Recept från