Vegetarisk

 

Vegetarisk lasagne

 

 

Portioner: 4-5

10-12 förkokta lasagneplattor
smör till formen

Fyllning:
ca 300 g färska champinjoner
smör eller olja till stekning
3 morötter
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
1-2 vitlöksklyftor
500 g passerade eller krossade tomater
1 buljongtärning med svamp och persilja
salt och nymald peppar

Ostsås:
4 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
ca 6 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
ca 200 g riven gratängost
salt, peppar och muskot

Garnering:
tomat
rivet citronskal
persilja


 Skala och riv morötterna. Finhacka löken, sellerin och vitlöken. Strimla svampen och fräs i smör tills vätskan ångat bort. Tillsätt grönsakerna och låt allt fräsa några minuter. Tillsätt tomaterna, smula ner buljongtärningen, smaka av med salt och peppar. Låt puttra 6-7 minuter.
 Hetta upp smöret och rör ut med vetemjölet. Späd med mjölken och grädden och låt såsen sjuda några minuter. Krydda och rör ner 3/4 av osten.
 Varva sås, plattor och fyllning i en stor smord form med ett lager sås överst. Täck med resten av osten och gratinera på nedersta falsen, 200 grader i 30 minuter. Garnera med tunna tomatskivor, rivet citronskal och persilja.

2002-09-15

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept