Vegetarisk

 

Trädgårdsmästarens jambalaya

 

4 port

2 pressade vitlöksklyftor
olja
2 dl ris
1 dl vildris
6 finhackade eller mixade tomater
2 lagerblad
1 tsk cajunblandning eller sambal oelek
1 tsk vardera av timjan och oregano
salt
2 msk chilisås eller cajunketchup
3 dl grönsaksbuljong
2 dl kokta röda bönor
6-8 kronärtskockshjärtan, delade
10 st babymajs, förvällda
3 st tomater i klyftor
1 selleristjälk, hackad
100 g broccolibuketter, förvällda


 Fräs lök och vitlök i oja i en tjockbottnad kastrull. Häll i ris och vildris. Låt det fräsa någon minut utan att ta färg. Blanda i tomaterna, kryddor, chilisås och buljong.
 Låt det sjuda under lock tills riset är klart och nästan all vätska kokat bort, ca 30 minuter. Tillsätt mer vatten under koktiden om det riskerar att koka torrt. Tillsätt grönsakerna och låt allt bli varmt.
 Bra rätt att förbereda. Den blir bara godare av att stå några timmar. Servera med grönsakspurén.


Grönsakspuré

4 port


fänkål
1 morot, skalad
gul lök
4 vitlöksklyftor, pressade
1 blekselleristjälk
2 tomater
1+1 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin eller mild grönsaksbuljong
örtsalt
peppar


 Grovhacka alla grönsakerna. Fräs dem i 1 msk olivolja någon minut utan att de tar färg och häll på vin eller buljong.
 Låt grönsakerna sjuda under lock tills de mjuknat och ca dl vätska finns kvar.
 Lägg i en matberedare och tillsätt resten av olivoljan. Mixa till en slät puré. Krydda. Servera den varm till jambalayan.

2002-11-20

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept